PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Zanimljivo farbanje Uskršnjih jaja

by - 18:26

Uskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Jedan od običaja koji se vezuje za ovaj praznik je farbanje jaja, i evo par saveta kako da izgledaju neverovatno.




Retro Uskršnja jaja



Potrebno:

Par zanimljivih listića iz bašte (npr. list maslačka, neke puzavice, deteline)
stare najlonke
konac
ljuska od crnog luka
sirće
so
mast ili maslinovo ulje



Priprema:

Prisloni listić na jaje, prekrij ga sa najlonkama, koje ćeš dobro zategnuti preko jajeta. Zavrni najlonke i veži ih čvrsto komadićem konca. Ostatak iseci  makazama. U šerpicu stavi ljusku od luka, zatim stavi pripremljena jaja, pa opet stavi luk. Zatim dodaj hladne vode, malo soli i sirćeta. Kuvaj 15-20 minuta, pa izvadi jaja i stavi u hladnu vodu (radi lakšeg guljenja), iseci najlonke i gotovo. :) Možeš ih i premazati maslinovim uljem (da dobiju lep sjaj).


A može i ovako...
  • Umesto najlonki i listića, umotaj par jaja u dzak od krompira - isti princip kao sa najlonkama.
  • Ako hoćeš da postigneš efekat mermerne ploče - uzmi foliju od čokolade, malo je izgužvaj i stavi na jaje, i tako kuvaj u ljusci od luka.

  • Stari milje isto može da posluži kao dekoracija - isti princip kao i sa najlonkama.


Dekupaž jaja (jaja ukrašena salvetom)
Potrebno:
tvrdo kuvana jaja
razne salvete
makaze
belance
četkica

Priprema:
Uzmi salvetu i odvoj samo deo na kojem ima slika. Pažljivo iseci motiv sa salvete i prisloni ga na željeno mesto na jajetu.
Četkicu umoči u dobro umućeno belance, a zatim prelazi njom preko salvete, i to od sredine ka krajevima. Vodi računa da se salveta ne pocepa ili ne izgužva. Sačekaj da se osuši belanac i ujutro ga premaži uljem za sjaj.


A može i ovako...
Ova jaja se više koriste za dekoraciju, tako da skrojite delove koji mogu lepo da nalegnu na jaje. Materijal prvo zalepite na jednu, pa na drugu stranu.


Karirana jaja
Potrebno:
tvrdo kuvana jaja
krep traka
makaze
dve boje za farbanje (kontrastne boje)

Priprema:
Za svako jaje iseći po 6 traka debljine od 1 cm (ili 0.5 cm) i toliko dugu da se može omotati oko jajeta poprečno i uzdužno. Pripremi boje za farbanje, kao što piše na kesici.
Prvo omotati jaje poprečno sa tri trakice, ali tako da između svake ima prazan prostor. Spustiti u svetliju boju. Nakon dobijene željene nijanse, izvaditi iz boje i ostaviti da se osuši 10-tak minuta.
Prve poprecne trake skinuti. Kad je jaje potpuno suvo, omotati ga uzdužno sa preostale tri trakice. Sad jaje potopiti u tamniju boju. Izvaditi i pustiti da se potpuno osuši.
Skini trakicu i dobićeš fini karirani dizajn kao na slici.


Fensi jaja

Potrebno:
tvrdo kuvana jaja
lepak
šljokice za nokte
bezbojni akrilni lak

Priprema:
Jaje premažite običnim belim lepkom i pospite slojem šljokica u jednoj ili više boja. Osušite i naprskajte bezbojnim akrilnim lakom kako bi fiksirali šljokice.


A može i ovako...
Ako imaš strpljenja uzmi sedefast lak za nokte i ukrasi jaje.


Želim ti da se dobro zabaviš :)


You May Also Like

0 коментара