PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Sačuvaj prirodu

by - 17:47

"Juče sam bio pametan stoga sam želeo menjati svet, danas sam mudar – stoga menjam sebe."
Šri Činmoj (1931-2007)

Čovek se često ponaša kao da je gospodar prirode, a ne kao da je deo iste. Iako lično smatram da veliki igrači (pogotovo država sa zakonima) treba da urade štošta po pitanju zagađenja, postoji mnoštvo svari koje možemo da uradimo sami, kao pojedinci.

Verovatno si čula za akciju sat za planetu. Održava se 23. marta u 20:30h gde svako treba u svom domaćinstvu da ugasi sva svetla na sat vremena.



Naravno, to možeš da radiš i van ove akcije – nemoj da koristiš nekoliko uključenih aparata odjednom, odredi prioritet (ako je kompjuter upaljen, ugasi TV). Ako je neki uređaj isključen, isključi ga iz struje, jer takođe i tada troši energiju.

Da li znaš da baterije sadrže hemikalije koje štete okolini? Zato se potrudi da ubuduće kupuješ baterije koje se pune.

Nemoj da koristiš plastične kese, jer im za razgradnju treba dugi niz godina, umesto toga, nabavi torbu od prirodnih materijala (kako bi naše bake rekle "ceger").

Ne bacaj smeće gde stigneš, već u korpu za otpatke. Ako ne vidiš nijednu, stavi taj omot u torbicu ili džep, izdržaće dok ne stigneš kući.

Recikliraj – odvajaj papir, staklo i plastiku. Ako u blizini imaš mesto gde se reciklira odpad, eto mogućnosti i da zaradiš nešto (suma nije velika, ali dobro dođe)

Dolazi proleće, iskoristi predstojeće vreme da ideš peške ili biciklom, a ne kolima i gradskim prevozom.

Sve je ovo malo ako radi jedan čovek, ali ako te sitnice uradi svaki čovek imaćemo čistije okruženje i ostavićemo nešto za pokolenja koja dolaze.

Pomozi majci prirodi, pa ne može ni ona sve sama...

You May Also Like

0 коментара