PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Rak dojke - IZABERI ŽIVOT

by - 22:19

Ovo je verovatno najteža priča koju pišem. Ja sam svoju majku izgubila zbog raka dojke, a pošto ne želim da nijedena devojka, žena, majka prođe kroz to, želim da skrenem pažnju svima o značaju prevencije protiv ove opake bolesti.



Faktori rizika su:
  1. upotreba hormonskih preparata, 
  2. prvi porođaj posle tridesete godine, 
  3. nerađanje i 
  4. nedojenje

Prevencija:


Rano otkrivanje može da ti pomogne da se izlečiš od ove bolesti. Da li si znala da u Srbiji svaka 12 žena kasno otkrije bolest  i da svake godine 1.300 žena podlegne posledicama raka dojke?
Ako opipaš nešto, ne paniči, moguće je da si napipala samo cistu, idi kod doktora na pregled, da obavi mamografiju.
Ako otkriješ da si bolesna, ne paniči. Bolest je u glavi, ako se predaš GOTOVA SI... Od ove bolesti boluje  mnogo žena na svetu, prihvati je kao da imaš gripu. Okruži se ljudima koji će ti pružiti podršku. I možda najvažnija stvar - NE NERVIRAJ SE i koliko je moguće izbegavaj stresne situacije.
Smej se, to je najjači lek i nikada ne odustaj. Možda najupečatljivija stvar kod moje majke je bila što je ona slobodno pred svima pričala o tome, kako je otkrila, kako se leči...
Bolest je realno strašna gubiš ženstvenost, kosu, grudi... Ali ne dozvoli da izgubiš samu sebe.
Mama je usvojila ovu filozofiju, iako su joj doktori prognozirali mesec dana života, iako su joj rak otkrili u četvrtom stadijumu, ona je uspela da živi još tri godine i stalno je ponavljala:
"Sad znam ko mi je neprijatelj, boriću se protiv njega"
I borila se... Snaga uma, upornost i želja za životom je jača od bilo koje bolesti. Da li trebam da kažem da je imala 37 kg kad su joj dijagnozirali tumor, a da je vratla kilažu na 60kg, vodila celo domaćinsvo dok sam ja bila na fakultetu, a tata na poslu, išla sama na hemoterapije (u drugom gradu) - ali i da nikada nije skidala osmeh sa lica, niti je gubila veru u Boga...
Kada je sklopila oči predala se, jer je ostvarila sve ono što je držalo na svetu...
Možda da je ranije otišla na pregled... možda bi sad bila pored mene...
Ona je za mene heroj, jer se borila, i od nje sam naučila da se sa svim nedaćama u životu treba suočiti... pre ili kasnije.
I zato pišem ove redove - pobedi strah, idi redovno na pregled. 

IZABERI ŽIVOT


You May Also Like

0 коментара