PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Mračna strana ženskih mitoloških bića

by - 19:29


Da li možemo da se poistovetimo sa mitološkim bićima? Mi smo vile, veštice, boginje... Ali da li stvarno imamo neke sličnosti sa njima?

Lilit - da li si čula za nju? Ona je naime stvorena kao prva žena Adama, pre Eve. Bila je ravnopravna sa njim, stvorena od blata, poput njega, imala je jednaki status i prava. Bila je samosvesna, nije bila pokorna mužu, niti Bogu. Zbog te svoje svojeglavosti je otišla od Adama i pobegla iz raja. Kažu da je Adam voleo više Lilit nego Evu zbog te njene slobode. Lilit odlazi u podzemlje i postaje supruga od Đavola i rađa njegovu decu. Zbog njene neposlušnosti, Bog šalje anđele da ubiju njihovu decu. Od straha ona skriva svoju decu u krošnje drveća, u žbunje, u šume. Bog joj se zatim obrati - deca koja su sakrivena od Njega, biće sakrivena i od ljudi! Tako su nastale veštice, vampiri, demoni, gnomi, vilenjaci i ostala bića. Lilit, revoltirana Božijom odlukom, smišlja plan kojim bi Bog zamrzeo svoju kreaciju i nagovara Đavola da zaposedne zmiju da zagovori Evu da uzme čuvenu jabuku - bar tako kaže legenda... Hm, definitivno je bila začetnica feminizma, neko ko je voleo svoju nezavisnost i zbog toga se mnoge žene više poistovećuju sa Lilit, nego sa Evom (koja je bila čista suprotnost od nje...).




Hera, žena grčkog boga Zevsa, poznata je kao zaštitnica brakova, kao i udatih žena. Njena veza sa Zevsom počela je mnogo pre njihovog braka, pa su se sastajali krijući se od svojih roditelja. Kasnije, kad su se uskladili odnosi Bogova sa Olimpa i Zevsa, i nakon Zevsovog ustoličenja, sklopljen je brak. I tada Zevs počine da je vara. A ona se sveti svim njegovim ljubavnicama. Jednu je pretvorila u kravu, dok je nimfu Eho, koja je zagovarala dok je Zevs varao, kaznila sa time da može ponavljati samo reči koje neko drugi kaže, a  mrzela je i Herkulesa (vanbračnog sina njenog muža i smrtnice). Hera je Boginja koja je strastvena, ljubomorna, i koja čuva što je njeno... Poznato?



Lorelaj je, prema legendi, bila prelepa vila koja je živela na vrhu visoke, istoimene stene na desnoj obali Rajne. Ona je svojom pesmom zavodila mornare koji su plovili Rajnom. Omamljeni pesmom, mornari su, umesto da upravljaju brodovima, gledali gore ka njoj i tako ginuli nasukani na stene.



Slična je priča sa sirenama (polu ribe polu žene), koje su svojim glasom, lepom kosom, zavodljivim telom zavodile mornare i vukle ih u sigurnu smrt. Današnje žene isto koriste lepotu da bi došle do cilja. Ne kaže kineska poslovica za džabe:
"Lepota je mudrost svake žene, a mudrost je lepota svakog muškarca"


U našem jeziku, reč „veštica“ trebalo bi da označava veštu ili sposobnu osobu. U folklornim pričama, to je obično starica koja je sklopila savez sa đavolom ili nekom drugom zlom silom i ima magične moći pomoću kojih baca čini. Preko dana se krije u liku obične bakice, a noću krišom ustaje, uzjaše brezovu metlu i izlazi kroz dimnjak. Po legendi, veštice se u noći trinaestog dana meseca okupljaju u šumi, mračnoj pećini ili na groblju, da bi se hvalisale svojim zlodelima. Za prepoznavanje veštica bilo je dovoljno samo uperiti prst u ženu koja je iskakala iz sredine po svojoj lepoti, darovitosti, inteligenciji, umećima, sposobnosti da živi u skladu sa (svojom) prirodom, a telesna obeležja, pripisivana isključivo vešticama, su se lako nalazila: mladež na određenom mestu, urokljive oči itd. Najveći sudski proces vešticama odigrao se 1692. godine u Salemu (Masačusets), kada je spaljeno dvadeset ljudi. Poslednja egzekucija bila je 1826. godine, u Valensiji.


Terasa Fidalgo je najpoznatiji ženski duh. Ona je Bela dama, žena koja je umrla uz pretrpljene traume u svome životu, uglavnom izgubivši nešto ili nekog, a uz to i da je izdana. Slične su banši vešticama (ženama koje u toku života pretpe veliku patnju i bol, ali ćute o tome. A kad umru vraćaju se u obliku utvara koje vrište i iskazuju tu bol). Mnoge žene su sklone prećutkivanju svojih nedaća.


Kad pogledam sva ova mitološka bića, možda je Duško Dugouško (Nikola Simić), bio u pravu kada je rekao:
"Ma sve su one pomalo veštice..."
Samo... 

You May Also Like

3 коментара

  1. mit.....istina....legenda je samo drugi nacin da se kaze prikrivena istina Boginja vlada ona stvara ,prolece postoji u njenu cast pnovnog budjenja jesen da joj da darove leta vecna obnova i snaga je kroz boginju svet postoji jer ona sanja njen san oblikuje magija tri puta tri kako zelim tako ce i da bude blagosloveni bili

    ОдговориИзбриши
  2. Puno Vam hvala na ovim informacijama o Bansi

    ОдговориИзбриши